Text: Adrianna Pavlica
När psykologen Rebecka Malm behandlade höjdhoppsstjärnan Patrik Sjöberg hade hela Sverige tillgång till terapirummet. Rebecka Malm var beredd på kritik från psykologkåren, men de negativa reaktionerna uteblev.
– Jag tror att det kom rätt i tiden, att det börjar uppmuntras att man syns.
Dokumentären ”Patrik Sjöberg i terapi” följdes i höstas av en gemensam bok, ”Hur svaghet kan bli styrka”.
– I filmen normaliserades terapi, och boken har potential att få ut psykologi till en bredare massa, till människor som kanske aldrig ens har tänkt tanken att gå till en psykolog. Det är två delar i vad som motiverat mig att vara med i det här, säger Rebecka Malm.
Hon pratar om vikten av att visa öppenhet och sårbarhet, något som både Patrik Sjöberg och hon själv gjort i projektet.
– Det var en kontrast till mycket jag gjort tidigare i livet där det handlat mycket om prestation; det här kom från en annan plats. Och det tar jag med mig vidare i mina terapier nu också. Jag är mindre prestationsinriktad, så om det inte går bra så blir jag nyfiken istället för självmedveten.
Positivt mottagande
Rebecka Malm har genom sitt deltagande också gjort sig föremål för kollegers granskning.
– I boken till exempel uttalar jag mig på ganska många olika områden, och jag är ju inte specialist på alla. Jag är bara en vanlig kliniker som beskriver hur jag arbetar och några av de verktyg jag använder.
Mottagandet från psykologkåren har enligt Rebecka Malm enbart varit positivt – trots att hon var beredd på starka reaktioner.
– När man är villig att offra allt så blir det ofta ganska bra. Det kom inte ens upp något negativt i sociala medier.
Fler offentliga psykologer
Mängden psykologer som uttalar sig som experter i media är idag för få, enligt Rebecka Malm.
– Många känner att de behöver vara Sverigeledande inom ett specifikt område för att våga vara med i media, men det börjar ändras; det finns en självkritik inom kåren kring att vi inte deltar mer. Problemet är ju att när vi är för försiktiga så är det andra, som kan mycket mindre än vi, som uttalar sig istället.
Rebecka Malm vill uppmuntra andra psykologer att ta plats i media på olika sätt.
– Man behöver inte utge sig för att ha sanningen, det räcker att man på ett ödmjukt sätt prövar sina perspektiv offentligt. Vi psykologer har ju en expertkunskap men måste inte vara allvetande. Det får inte handla för mycket om att man hela tiden ska ha ryggen fri och därför inte vågar göra något.